fbpx
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ μπορεί να αδειοδοτήσει δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό -του μη εγγεγραμμένου Ευρωβουλευτή Αθανάσιου Κωνσταντίνου

Στο δεύτερο ήμισυ του Δεκεμβρίου η ΕΕ θα μπορούσε να προβεί στις πρώτες προκαταρκτικές εγκρίσεις για δύο εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Pfizer / BioNTech, όπως δήλωσε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η φον ντερ Λάϊεν είπε ότι αυτό ήταν ένα «αρχικό πρώτο βήμα» και πρόσθεσε ότι, «αρχικά, θα είναι διαθέσιμη μόνο μια μικρή ποσότητα δόσεων, ενώ η μεγάλη διανομή εμβολίων θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο».

Η Πρόεδρος  μετά από εκτενή τηλεδιάσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ δήλωσε σε συνένετευξή της προς δημοσιογράφους : «Εάν όλα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα,  ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων» (με σύντμηση EMA) μας λέει ότι η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για τη BioNTech και τη Moderna θα μπορούσε να χορηγηθεί νωρίς, στο δεύτερο ήμισυ του Δεκεμβρίου 2020».

Ο EMA είναι ο υπεύθυνος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συντονισμό των υφιστάμενων επιστημονικών πόρων τους οποίους θέτουν στη διάθεσή του τα Κράτη-Μέλη για την αξιολόγηση, εποπτεία και επαγρύπνηση όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα. Λειτουργεί από το 1995 και η έδρα του βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Κανένα φάρμακο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά δίχως να έχει λάβει την άδεια κυκλοφορίας του, ενώ ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τις διαδικασίες χορήγησης, τροποποίησης, αναστολής ή αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος.

Η φον ντερ Λάϊεν τόνισε ότι ο EMA επίσης βρισκόταν σε «καθημερινή επικοινωνία» με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ, την «Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων» (FDA), για να συγχρονίσει τις αξιολογήσεις των εμβολίων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα αισιόδοξα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, καθώς  και του συνεργατικού «διδύμου» της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής Moderna έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Covid-19 μπορεί να συγκρατηθεί.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ήδη συνάψει πέντε συμβάσεις για διαφορετικά εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλία με τη Modena. Η Pfizer / BioNTech θα παράγουν περί τις 300 εκατομμύρια  δόσεις του εμβολίου τους για την ΕΕ. Για να αντιληφθούμε τις τάξεις μεγέθους των δαπανών αναφέρεται συγκριτικά  ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν στην ίδια εταιρεία 1,64 δισεκατομμύρια € για 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η Επιτροπή ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν τα σχέδιά τους για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κοροναϊού.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν πώς να ξεπεράσουν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις όσον αφορά στη διάθεση των εμβολίων, μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα, και συμφώνησαν να συντονίσουν τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια αυξάνεται και πρέπει να επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα την αξία τους» και η φον ντερ Λάϊεν συμπλήρωσε «Εργαζόμαστε για μια εκστρατεία εμβολιασμού ώστε να υποστηρίξουμε τα Κράτη-Μέλη στην επικοινωνία τους σχετικά με τη σημασία των εμβολίων. Αυτό είναι αυτοπροστασία και αλληλεγγύη».

Οι αξιωματούχοι της Ένωσης συζήτησαν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί ένα πρόωρο τέλος στα μέτρα «κλειδώματος» και απαγορεύσεων της καραντίνας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κύματα αυξανόμενων λοιμώξεων κοροναϊού.

Η φον ντερ Λάϊεν [που είναι γιατρός, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία και δίδαξε στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Κοινωνικής Ιατρικής και Έρευνας Συστήματος Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου] είπε: «Όλοι έχουμε μάθει από την εμπειρία του καλοκαιριού ότι η έξοδος από ένα επιδημικό κύμα είναι πολύ δύσκολη και ότι η πολύ βιαστική άρση των μέτρων είχε πολύ κακό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αυτή τη φορά, θα πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες μας».

Έτσι η Επιτροπή θα προτείνει μια σταδιακή αλλά και συντονισμένη προσέγγιση για την άρση των μέτρων περιορισμού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος και άλλου κύματος. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, προτεραιότητα πρέπει να έχει η ασφάλεια. Χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους : «Όλοι θέλουμε να γιορτάσουμε τις διακοπές στο τέλος του έτους, αλλά με ασφάλεια. Ας υποδεχτούμε λοιπόν με ασφάλεια το νέο έτος ».

Επιτείνεται συνεπώς η βαρύνουσα σημασία της διαπίστωσης της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου η οποία πολύ πρόσφατα είπε: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές κατά της υγείας, το προηγούμενο έτος μας έδειξε ότι ο κατακερματισμός της προσπάθειας καθιστά όλα τα Κράτη-Μέλη ευάλωτα. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου μπορεί να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες σε οποιοδήποτε σημείο και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία ή την επόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Α. Κωνσταντίνου

Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest Articles