Το τέλος της αξιολόγησης των υπουργών σε συνδυασμό με την συμπλήρωση ενός έτους από την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, έχουν πυροδοτήσει σενάρια ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων στην μετά κορονοϊού εποχή.
Το Μαξίμου όπως είναι φυσικό διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο, άλλωστε πρόκειται για προνόμιο του Πρωθυπουργού και είναι μια απόφαση η οποία δεν προαναγγέλλεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του “TheToc” τα πρώτα ονόματα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη βολιδοσκοπήσεις ορισμένων βουλευτών της ΝΔ αλλά και πολιτικών που κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του παραδοσιακού κέντρου.
Ο χρόνος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό αλλά και το πόσο μεγάλες είναι οι αλλαγές που θα κάνει σε επίπεδο υπουργών θα δείξει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. Αν και το σενάριο των εκλογών δεν συγκεντρώνει την δεδομένη στιγμή πολλές πιθανότητες, στην περίπτωση που προχωρήσει σε μικρές προσθαφαιρέσεις κυβερνητικών στελεχών τότε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν στη ΝΔ πως θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, αντιθέτως ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα βάλει φρένο στην εκλογολογία.
Χαμηλή βαθμολογία
Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις που έχει, ωστόσο δεν έχει κρύψει την δυσφορία για ορισμένες αποφάσεις ή κινήσεις υπουργών για κρίσιμα ζητήματα. Τελευταίο παράδειγμα οι διαρροές για το σχέδιο για τον τουρισμό από τον Χάρη Θεοχάρη που ενόχλησαν έντονα το Μαξίμου. Είχε προηγηθεί το ζήτημα με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης με τον Γιάννη Βρούτση να φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Την έντονη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προκαλέσει και οι χειρισμοί του Λευτέρη Αυγενάκη στο ποδόσφαιρο. Επίσης στο μεταναστευτικό οι επιδόσεις του Νότη Μηταράκη είναι ιδιαιτέρως χαμηλές, ενώ χαμηλή βαθμολογία συγκεντρώνει και η Λίνα Μενδώνη για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας.
Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο
Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η αναβάθμιση του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να αναλάβει χαρτοφυλάκιο παραγωγικού υπουργείου. Μια τέτοια εξέλιξη όπως είναι πιθανό θα προκαλέσει αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί ο νέος εκπρόσωπος.
Ιδιαιτέρως ανεβασμένες είναι οι μετοχές του Νίκου Χαρδαλιά που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργός, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει υπουργική θέση. Θετική εικόνα υπάρχει και για τον Άκη Σκέρτσο για τον οποίο κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες για αναβάθμιση του, ωστόσο ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ανάρτηση του για την εισαγγελέα της υπόθεσης Τοπαλούδη, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις.
Θέση στο υπουργικό συμβούλιο
Η κρίση της πανδημίας αλλά και οι προκλήσεις στον Έβρο απέδειξαν στην πράξη, την αποτελεσματικότητα των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, οι οποίοι μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη φαίνονται να είναι αμετακίνητοι. Δεν αποκλείεται όμως ο πρωθυπουργός θελήσει να ανακατέψει την τράπουλα αναβαθμίζοντας ορισμένους εξ αυτών. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αρκετές “καραμπόλες” αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουν θέση στο υπουργικό Συμβούλιο.
Το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ικανοποιημένος από τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και από τον Θόδωρο Σκυλακάκη το ίδιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Θετική εικόνα υπάρχει και για τη Νίκη Κεραμέως που διαχειρίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το θέμα της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, που ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι πληροφορίες θέλουν την υπουργό Παιδείας να μετακινείται σε άλλο υπουργείο αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο. Στους αμετακίνητους είναι και ο υπουργός ψηφιακή πολιτικής Κυριάκος Πιερακάκης καθώς ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για την επιτυχία που είχε το ψηφιακό κράτος την περίοδο της καραντίνας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην περεταίρω ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα.